BINNEN ZONWERING

Gordijnen

Gordijnen
Gordijnen zijn niet alleen functioneel, maar voegen ook esthetische en praktische waarde toe aan je ruimte. Ze dienen verschillende doelen, waaronder het voorkomen dat mensen van buiten naar binnen kunnen kijken en het vermijden van ongewenst lichtinval. Daarnaast helpen gordijnen ook om de akoestiek van een kamer te verbeteren en kunnen ze dienen als isolatie, waardoor ze helpen bij het handhaven van een comfortabele temperatuur binnenshuis. Bovendien dragen gordijnen bij aan de gezelligheid van een ruimte, vooral wanneer het buiten donker is, en creëren ze een warme en uitnodigende sfeer. Of je nu op zoek bent naar privacy, lichtregulering, geluidsabsorptie of een knusse ambiance, gordijnen zijn een veelzijdige toevoeging aan elk interieur.
Een Gordijn is een doek dat wordt gebruikt om iets af te schermen of te verbergen. Meestal wordengordijnen aan de binnenzijde van een buitenraam opgehangen om nieuwsgierige blikken buiten te houden (privacy) of/en als warmte-isolatie.

Gordijnen worden opgehangen, aan een zogenaamde gordijnrails, een -roede of een gespannen kabel, met gordijnhaken of door middel van lussen aan het gordijn zelf. Dit maakt het mogelijk om de gordijnen opzij te schuiven, zodat ze zo min mogelijk raam bedekken, en voor het raam te schuiven zodat het hele raam wordt bedekt. De laatste gordijnhaak wordt vastgemaakt aan de eindstop zodat het gordijn bijde muur blijft hangen. Gordijnen kunnen in twee delen worden opgehangen, zodat de helft naar links en de helft naar rechts schuift, maar ook komt het voor dat het hele gordijn aan één kant wordt opgehangen.

 Vaak gebeurt het open en dicht doen door de rand van het gordijn met de hand te pakken en het simpelweg opzij te trekken. Omdat hierbij de stof vuil kan worden zijn er ook andere technieken; er bestaan transparante glazen, plastic, houten en gekleurde ijzeren stokken die aan de laatste gordijnhaak worden bevestigd, en waarmee men zonder het gordijn zelf aan te raken de gordijnen kan openschuiven of dichtdoen. Ook zijn er mechanieken met een touw dat binnenin de gordijnrail ligt, zodat men via een katrol aan de buitenzijde het gordijn kanbewegen. Deze laatste mechanismen kunnen ook worden gemotoriseerd.

GORDIJNEN

Bekijk onze recente projecten

MVDR ZONWERING

De hoogste kwaliteit met de juiste service.